Digitale hygiëne
Digitale orde scheppen is zoals persoonlijke hygiëne: het is niet omdat je een keer uitgebreid in bad gaat, dat je de hele week proper blijft.

10 tips om digitaal orde op zaken te stellen
- Meten is weten
- Breng je totale schermtijd in kaart. Denk daarbij aan TV, streamingdiensten als Netflix, computerschermen, tablets, smartphones, consoles.
- Schraap je moed bij elkaar: delete die app!
- Mogelijk schrik je van je totale tijdsbesteding. Ga na welke toepassingen je werkelijk iets bijbrengen en welke je niet nodig hebt. Zijn er apps bij waar je veel tijd in stopt en die je niets opleveren. Verwijder ze van je smartphone en maak ze enkel toegankelijk via je PC. Kan je je voorstellen welke verlichting je dat kan opleveren?
- Schraap je moed bij elkaar: elimineer negatieve inspirators
- Merk je dat sommige berichten je niet blij maken? Adverteerders, opiniemakers, influencers, trollen, maar evengoed sommige van je mediavrienden? Durf te elimineren. Stel in van wie je nog berichten wilt ontvangen en kies bewust voor hen die je wel inspireren.
- Breng structuur in je communicatiekanalen
- Maak afspraken over het gebruik van verschillende kanalen. Wie gebruikt welk kanaal en waarvoor? Gebruik je mail bijvoorbeeld voor andere doeleinden dan Messenger. Gebruiken jullie een whatsappgroep met je team? Maak dan afspraken over het gebruik daaromtrent. Via welk kanaal kan je bijvoorbeeld het best iets opvolgen? Via welk kanaal kunnen klanten je bereiken of worden er afspraken gemaakt? Welk kanaal zet je in om de sfeer te boosten?
- Maak beschikbaarheid bespreekbaar.
- Zorg ervoor dat de afspraken die jullie maken over het gebruik van kanalen en over beschikbaar zijn consequent zijn met de andere tips die je hier terugvindt. Zo is het geen goed idee om te beslissen dat je gaat werken rond focus en concentratie als tegelijkertijd de verwachting bestaat dat iedereen onmiddellijk moet reageren op chatberichten of zijn whatsapp in het oog moet houden.
- Wees actief in plaats van passief
- Online zijn we heel vaak passief, we consumeren. Iets maken of actief ‘doen’ geeft je energie. Dat mag best in de ontspanningssfeer zijn: bakken, schrijven, muziek maken, zingen, dansen, tekenen, schilderen, …
- Vermijd schermen bij het ontwaken en bij het slapen gaan
- Met andere woorden: ban series, films, binnenkomende berichtgeving en meldingen uit de slaapkamer. Zoek een oplossing voor de online wekker. Zoek een oplossing voor je mindfulnessapp of muziekapp. Zo kan je bijvoorbeeld een oud toestel gebruiken om apps op te zetten die je gebruikt om te ontspannen. Leg je telefoon aan de slaapkamerdeur als je ‘s nachts bereikbaar wilt zijn. Ja maar, ik zet mijn meldingen wel uit. Een goed begin! Maar onvoldoende … Voor de diehards is de verleiding om ’s nachts bij het wakker worden toch naar die smartphone te grijpen, even te scrollen en een serie te bingen echt té groot!
- Digitale multitasking, neen dank je!
- In gesprek met iemand? Laat die smartphone even aan de kant en schenk je volle aandacht aan je gesprekspartner. Je gesprekken zullen veel waardevoller worden en meer voldoening geven.
- Aan het werk in je focustijd? Leg de smartphone buiten handbereik. Zet meldingen uit, ook op je PC als dat kan. Check je mails op vaste tijdstippen.
- Bij het deel over multitasking schreef ik dat je best wel kan wandelen en telefoneren. Let wel op. Dat kan best als het ijsberen rond de vergadertafel is. Je zal je effectief beter kunnen concentreren op je gesprek. Maar, ga je buiten wandelen, op een terrein waar onverwachte obstakels kunnen opduiken. Laat die smartphone dan in je zak zitten. Je zou niet de eerste zijn die toch struikelt tijdens de middagwandeling terwijl je nog een zakelijk gesprek probeert af te ronden. Bovendien, was die middagwandeling niet bedoelt om mentale rust op te doen?
- Optimaliseer je focus
- Neem je agenda erbij. Hoe ziet jouw dag eruit? Helemaal volgepland met allerlei taken en activiteiten? Wil je op die manier zo veel mogelijk uit je dag halen?
Stop hiermee! Je brein kan dit niet aan. Het fnuikt je efficiëntie. - Ga eens omgekeerd te werk bij het plannen van je week.
- Boek de ‘verplichte’ momenten in. Dit zijn momenten waarop jij bepaalde acties moet uitvoeren omdat je je aan een tijdschema moet houden zoals de kinderen naar school brengen. Stel jezelf steeds de vraag of jij die taak expliciet moet uitvoeren. Misschien kan ook wel iemand anders het doen.
- Start met tijd in te plannen voor jezelf: tijd om te niksen, te bewegen, in de natuur te zijn, te mediteren, muziek te beluisteren. Vb. ‘S ochtends voor je werk start plan je een wandeling of een ademhalingsoefening.
- Boek dan sociale tijd in: iets leuks doen met een vriend(in) of een naaste een bezoekje brengen. Kies dingen waar jij ook van geniet. Vb. Op donderdagavond breng je een bezoekje aan een vriend(in) of ga je samen sporten.
- Dan is het tijd voor je werkplanning. Zoek eerst voor jezelf uit op welke momenten van de dag jij je het best kan concentreren. Dat is je focustijd. Alle tijd daarbuiten is resttijd.
- Plan in de focustijd je moeilijkste taken en/of de taken waar je tegenop ziet. Denk daarbij aan buffertijd, dat is tijd die je voorziet omdat je realistisch bent en je weet dat taken soms uitlopen. Die vang je op door je buffertijd. Op die manier plan je de agenda niet overvol en vermijd je teleurstelling en frustraties.
- Werk niet aan een stuk door. Werk in blokken van bijv. 50 tot 90 minuten met telkens 10 tot 15 minuten pauze waarin je een frisse neus haalt, een kopje koffie maakt of de trap drie keer op en neer loopt.
- Zorg ervoor dat je in je focustijd zo weinig mogelijk gestoord wordt. Schakel alle afleidingen uit: meldingen, mails of andere storende technologische invloeden. Vraag aan je collega’s om je niet te storen. Maak eventueel gebruik van een kubus die je op je bureau plaatst die aangeeft wanneer je in focustijd zit. Maak gebruik van hulpmiddeltjes die bij jou passen. Omhul je, als je het kan, met stilte of met een muziekje als dat jouw concentratie ten goede komt. Ook een opgeruimd bureau helpt je om je beter te concentreren.
- Plan tijdens de resttijd taken die minder concentratie vragen.
- Maak een overgang tussen je focustijd en resttijd door je hoofd even rust te gunnen. Vb. ga een brood kopen, neem een douche als je thuiswerkt, doe vijf jumping -jacks.
- Neem je agenda erbij. Hoe ziet jouw dag eruit? Helemaal volgepland met allerlei taken en activiteiten? Wil je op die manier zo veel mogelijk uit je dag halen?
Misschien denk je nu: oeps, er blijft niet veel tijd meer over om effectief te werken met al die tijd voor mezelf, tijd om te bufferen en tijd voor verplichtingen. Het klopt dat je agenda er minder vol zal uitzien. Geef het toch een kans. Ik durf te wedden dat je snel tot de conclusie komt dat de tijd die je effectief werkt veel efficiënter verloopt waardoor je door minder uren te werken net meer gedaan krijgt!